Pietarin balettiviikko ja ihana Giselle

Mikä olisikaan nautittavampaa katsottavaa kuin maailman huipputähtien balettitanssi tämän taiteenmuodon ikiaikaisessa mekassa, Mariinski-teatterissa? Ei varmasti mikään, ja niiden hetkien perässä lähdinkin Pietariin.

Paikka: Pietari
Ajankohta: Pääsiäinen 2011

Muutama vuosi takaperin tarjoutui hyvä sauma minilomaan pääsiäisenä ja pienen harkinnan jälkeen päädyin lähtemään Pietariin, jossa Mariinski-teatterissa oli tarjolla Kansainväliset balettiviikot. Ei välttämättä sellainen valinta, mikä omassa kaveripiirissä olisi kerännyt suurta ymmärrystä…

Monisyisenä renessanssimiehenä kaikki taiteenmuodot ovat lähellä sydäntäni, niin kuin on myös urheilu ja moni muu aivan toisenlainen kiinnostuksen kohde. Jos vielä muut kulttuuriharrastukset jotenkin pystytään käsittämään, ei baletti omien kavereideni joukossa saa aikaiseksi kuin epäuskoisia päänpyörityksiä.

Ja siinä vaiheessa, kun ilmoitan lähteväni lomallani Venäjälle varta vasten katsomaan balettitähtiä. No, sanotaanko, että ei varsinaisesti ollut tunkua matkaseuraksi.

Hetkessä ja helposti Venäjälle

Pietariin on Suomesta aivan käsittämätön helppo matkustaa, ja matkakohteena todella monipuolinen ja kulttuurintäyteinen miljoonakaupunki ihan rajojemme kupeessa luulisi herättävän ihmisten mielenkiinnon. Venäjä vaan on valitettavasti aikamoinen mörkö monelle, joten mitään suuria suomalaismassoja ei kaupungissa käy.

Ei muuta kuin Helsingistä junan kyytiin ja kolmessa ja puolessa tunnissa olet Pietarin keskustassa. Ei lentokentällä kiiruhtamisia tunteja etukäteen, suoraan keskustasta keskustaan ja meno-paluun saa halvimmillaan Allegrolla alle 80 eurolla. Ainoa ”vaikeus” Pietarin matkassa on viisumin hankkiminen, joka sekin järjestyy nykyisin simppelisti joko ihan itse tilaamalla tai matkatoimiston kautta.

Kansainvälinen balettiviikko on yksi maailman arvostetuimmista balettitapahtumista, joka järjestetään vuosittain aina keväällä Mariinski-teatterissa. Mariinski taas on vuonna 1860 rakennettu oopperatalo Pietarin keskustassa, jota on 2000-luvulla remontoitu merkittävästi aivan upeaan kuntoon.

Tyylikkään klassisen Mariinski-teatterin julkisivu.

Tyylikkään klassisen Mariinski-teatterin julkisivu.

Teatterissa esiintyy Mariinskin baletti, joka puolestaan on perustettu jo 1700-luvun puolivälissä, ja on vastaavasti ollut liki koko historiansa ajan maailman tunnetuimpia balettitaloja. Kansainvälisen balettiviikon aikana Pietariin rantautuu paikallisten Mariinskin tanssijoiden lisäksi myös iso liuta supertähtiä ympäri maailmaa.

Oma kokemukseni Mariinskissa oli aivan fantastinen. Kävin ennen esityksiä viereisessä teatteriravintolassa nauttimassa perinteisen venäläisen illallisen, mikä jo itsessään oli melkoinen elämys. Ravintolan kalustus ja tunnelma olisi yhtä hyvin voinut olla 1920-luvulta ja seiniä koristivat menneiden tähtien nimikirjoitukset vuosikymmenten varrelta.

Ja kun pääsin sisään itse teatteriin, oli vau-efekti melkoinen. Todellista menneen maailman meininkiä. Kyllä modernit oopperatalot ja musiikkitalot ovat omalla tavallaan hienoja ja tyylikkäitä, mutta entisajan arkkitehtuurissa ja sisustamisessa on jotain, mikä ainakin itseäni säväyttää todella. Tuonne olisi voinut hyvin kuvitella tsaarin omaan aitioonsa seurueineen.

Tsaarin aitioon liput olivat vähän turhan hintavia meikäläisen budjetille. (c) Flickr / timokoo

Tsaarin aitioon liput olivat vähän turhan hintavia meikäläisen budjetille. (c) Flickr / timokoo

Näky on yhtä vaikuttava myös lavan suunnasta. (c) Flickr / Kwong Yee Cheng

Näky on yhtä vaikuttava myös lavan suunnasta. (c) Flickr / Kwong Yee Cheng

Giselle kaunis, Alina kauniimpi

Vaikutuksen teki myös Mariinskin ja vierailevien tähtitanssijoiden Giselle. Klassisen romanttinen ja traaginen tarina köyhästä maalaistytöstä, joka rakastuu aatelismieheen. Mies on kuitenkin tekeytynyt muuksi kuin on, ja järkytys asian paljastuessa on liikaa herkän Gisellen sydämelle. Toisessa näytöksessä baletille saadaan jos nyt ei onnellinen loppu, ainakin erittäin herkkä ja sydämellinen päätös.

Gisellen rooli on naispäätanssijoiden osalta yksi halutuimmista, sillä Giselle todella pääsee näyttämään kaikki tanssitaitonsa — varsinkin ensimmäisen näytöksen aikana. Mariinskissa Gisellenä tanssi palkittu romanialainen Alina Cojocaru, joka oli lainalla Lontoon Royal Balletista. Taisin vähän rakastua Alinaan… fantastisen upea suoritus. Herkkä, kaunis, siro – niin nainen kuin hänen tanssinsakin.

Pietari ja Mariinskin balettiviikko on varmasti sellainen kaupunki ja tapahtuma, joihin tulee suunnattua vielä uudelleenkin — ja joista voin antaa myös erittäin lämpimät suositukset. Ainoa huono puoli on, että laaja ulkomaalaisten kiinnostus ja rantautuminen kaupunkiin on pistänyt nuo Mariinskin hinnat aika kovaan nousuun.

Silti lippuja on yhä tänäkin keväänä ollut myynnissä ihan samalla hintatasolla kuin mitä Kansallisbaletin esitykset täällä Kansallisoopperassa keskimäärin maksavat. Ja siihen hintaan pääsee näkemään huipputalon eturivin tanssijoita sekä vierailevia balettisuperstaroja, sillä balettiviikon esityksissä on aina käytännön all-stars-miehitys.

Intohimoinen matkailija. Skribentti. Kiikkustuolista näitä tarinoita kertoilee reilu kolmekymppinen (ei missään nimessä vajaa nelikymppinen) tamperelaistunut mies. Useimmiten reissaan yksinäni. Välillä tarinoissa saattaa seikkailla muitakin sankareita. En oikeastaan voi sietää valmiiksi pureskeltua, järjestettyä ja turistivirran mukana menevää matkailua. Jokainen taaplaa tyylillään, mutta se tyyli ei ole minulle. Kaikki siis aina omatoimisesti, omilla ehdoilla ja mieluiten jotakin ihan muuta kuin niiden miljoonan jo edellä kulkeneen turistin tallaamaa polkua. Menen aina kun voin.

1 Comment

Leave a Reply