Miten onnistuin missaamaan edellisen MM-finaalin

Näin jalkapallon MM-kisojen aikaan on tapana muistella edellisiä kisoja ja varsinkin parhaiden otteluiden tapahtumia. Itseltäni jäi muistot saamatta ja Etelä-Afrikan MM-kisojen finaali 2010 näkemättä, kun kyhjötin horkassa hotellihuoneeni nurkassa Krakovassa auringonpistoksen saaneena.

Paikka: Auschwitz & Krakova, Puola
Ajankohta: 11.7.2010

Olin ehtinyt katsoa MM-kisojen alkulohko-ottelut ihan kotosalla, mutta heinäkuun alussa matka vei parin viikon Keski-Euroopan kiertueelle (Varsova – Krakova – Praha – Berliini). Etukäteen parhailta vaikuttaneita pudotuspeliotteluita tuli katsottua niin Varsovassa sporttibaarissa kuin Krakovassa ihan omassa hotellihuoneessa.

Näin oli myös MM-finaalin suunnitelmana eli Krakovassa joko johonkin paikalliseen pubiin peliä katsomaan tai jos ei illalla päivän menojen jälkeen ole ihan siihen virtaa, sitten peli omalla hotellilla. Finaalipäivän aamuna suuntasin koko matkan ykköskohteeseen: Auschwitzin keskitysleirille.

Tuo käynti Auschwitzissä ja viereisen Birkenaun keskitysleirin rauniolla ansaitsee joskus ihan oman kertomuksensa, joten ei niistä kokemuksista ja tunteista tässä kohdin sen enempää. Paikalle kuitenkin löysin näppärästi junalla Krakovasta Oświęcimin kaupunkiin ja sieltä muutaman kilometrin matka eteenpäin jalan.

Heinäkuun puoliväli oli tuolloin Puolassa erittäin helteinen ja tuolle päivälle sattui vielä muita päiviä lämpimäpi sää. Parhaimmillaan lämpötila huiteli jossain 35 asteen korkeammalla puolen ja aurinko paistoi läpi päivän aivan pilvettömältä taivaalta.

Ensin kiersimme muiden ulkomaalaisten vieraiden kanssa ryhmässä Auschwitzin museon läpi ja tämän jälkeen jatkoin itse vielä taksikyydillä neljän kilometrin matkan viereiselle, isommalle Birkenaun keskitysleirille. Auschwitz on säilynyt pitkälti sellaisena kuin se oli pahimpina hetkinään, kun taas Birkenau on enää vain valtava avoin kenttä.

Kiersin parin tunnin ajan Birkenaun leiriä melkoisissa tunnekuohuissa.

Hurja, vaikuttava kokemus.

Luonnollisesti tuossa kohdin vesipullot oli jo juotu, missään ei ollut pienintäkään varjoisaa paikkaa ja aurinko jatkoi porottamistaan taivaan täydeltä.

Birkenaun leirin junavaunu. Yhtä paljon ilmastointia kuin ihan kulkevassa junassa.

Birkenaun leirin junavaunu. Yhtä paljon ilmastointia kuin ihan kulkevassa junassa.

Oma olotila oli päivän retken jälkeen tuossa kohdin henkisesti hyvin sekava ja lisäksi alkoi tuntua myös kropassa koko päivän auringossa seisominen. Siis taksilla takaisin juna-asemalle ja kyyti takaisin kohti Krakovaa. Juna olikin sitten sellainen jäänne jostain 60-luvulta, jossa ei ollut minkäänlaista ilmastoinnin hiventäkään.

Lisäksi jostain kumman syystä matelimme suuren osan matkasta ihan kävelyvauhtia, ja kun aamulla matka Krakovasta Oświęcimiin oli kestänyt alle tunnin verran, nyt junassa jouduin istumaan lähemmäs kaksi tuntia. Matkan kestäessä junavaunun sisällä alettiin lähestyä jo saunatunnelmia ja sisälämpötila oli varmasti yli 50 astetta.

Auringonpistos = punainen kortti Matille jo ennen pelin alkua

Junan myöhästymisen vuoksi MM-finaaliin alkuun ehtimisessä alkoi olla jo kiire. Krakovan keskustassa jalat alle ja kohti hotellia, missä vaiheessa alkoikin sitten tuntua jo todella heikolta. Päätä särki, vatsa kiersi ja myös silmissä alkoi huipata hieman. Poimin matkan varrelta vain äkkiä jostain kioskilta pari banaania, suklaapatukkaa ja limsapulloa mukaan.

Kun pääsin oman hotellihuoneen ovesta sisään, koko päivän käristyminen sitten laukesi. Juoksin samalla sekunnilla vessaan oksentamaan koko mahalaukun vähäisen sisällön ulos. Samanaikaisesti päällä oli erikoinen kuiva hiki ja koko kroppa tärisi.

Jossain välissä onnistuin kyllä kääntämään telkkarin päälle ja virittämään oikealle Puolan television kanavalle, jotta sieltä MM-finaali tuli esille. Mutta juuri minkäänlaista muistikuvaa ottelusta ei jäänyt. Seuraavat pari tuntia vierähtivät vuoron perään huoneen nurkassa sikiöasentossa heiluessa ja vaappuessa kokeileman lisäoksentamista.

Päätä kylmän veden alle suihkussa ja kylmää pyyhettä yläkropan ympärille, ja lisäksi yritin jotenkin pidättää puolikasta suklaapatukkaa ja muutamaa huikkaa limupullosta vatsassa. Noiden parin tunnin jälkeen olotila edes hieman alkoi hellittää, jotta pystyi siirtymään sänkyyn makuuasentoon — aiemmin ainoa toimiva ratkaisu oli ollut tuo huoneen nurkassa istuminen polvet sylissä.

Ainoa mitä itse MM-finaalista jäi mieleen oli, että Espanja taisi voittaa. Ja sekin piti tarkistaa erikseen seuraavana aamuna netistä, koska aivan varma en ollut siitä, etteikö se olisi ollut vain hourailua.

Nyt ennen Brasilian kisoja satuin katsomaan Ylen näyttämän mainion Ottelu 64 -dokumenttielokuvan, ja tuli ihan hämmästyksenä minulle, että ottelussa esimerkiksi jaettiin 13 keltaista korttia, yksi punainen ja peli oli paikoittain varsin roisia.

Tänä vuonna Brasilian MM-kisojen finaali olisi tarkoitus katsoa Savonlinnassa, sillä kulttuurimatka vie mitaliotteluiden viikonlopuksi Oopperajuhlille. Suomen kesä ei näyttäisi tarjoavan ainakaan auringonpistoksen riskiä tänä vuonna.

Intohimoinen matkailija. Skribentti. Kiikkustuolista näitä tarinoita kertoilee reilu kolmekymppinen (ei missään nimessä vajaa nelikymppinen) tamperelaistunut mies. Useimmiten reissaan yksinäni. Välillä tarinoissa saattaa seikkailla muitakin sankareita. En oikeastaan voi sietää valmiiksi pureskeltua, järjestettyä ja turistivirran mukana menevää matkailua. Jokainen taaplaa tyylillään, mutta se tyyli ei ole minulle. Kaikki siis aina omatoimisesti, omilla ehdoilla ja mieluiten jotakin ihan muuta kuin niiden miljoonan jo edellä kulkeneen turistin tallaamaa polkua. Menen aina kun voin.

2 Comments

 • Reply June 30, 2014

  Panu / Panun matkat

  Kiinnostava kertomus! Ja huh, voin kuvitella tuskasi! Olen itsekin kärsinyt auringonpistoksen Kroatiassa. Olo oli hirvittävän heikko ja pahoinvoiva, tärisin kippurassa sängyssä ja teki mieli huutaa äitiä…

  Mitä taas tulee juniin Puolassa, niin nuo paikallisjunat ovat kokemusteni mukaan varsin kirjavaa laatua. Ne voivat olla uusia ja aikataulussa tai sitten hirvittävän vanhoja ja varmasti myöhässä. Harmi, että kohdallesi osui jälkimmäinen vaihtoehto.

 • Reply June 30, 2014

  Matti Liljaniemi

  Tosiaan noista Puolan junista jäi useampaakin kokemusta. Se menojuna Oswiecimiin oli ihan uudehkoa kalustoa, ilmastoitu ja liki tismalleen aikataulussa.

  Sitten taas pitkän matkan juna Varsovasta Krakovaan oli sinällään ihan ok, kulki aikataulussa ja oli halpa – mutta tarjolla oli vain kuuden hengen osastoja, joissa ilma ei liikkunut sitten lainkaan. Ja kun se lämpötila huiteli ulkona 30+:ssa, olivat ne melkoisia pätsejä. Iso osa menikin käytävällä roikkuessa, jossa sentään ikkunat olivat auki ja pientä viilennystä sai.

Leave a Reply