Maailman makein jälkiruoka

Olette varmaan saaneet matkoilla eteenne välillä vähän erikoisempia ruokalajeja? Sarajevo tarjosi tällä saralla sellaisen makuhyökkäyksen, että tuon kokemuksen jälkeen makunystyräni eivät ole tainneet vieläkään toipua entiselleen.

Paikka: Sarajevo, Bosnia
Ajankohta: Heinäkuu 2009

Sarajevo on yksi ehdottomista matkakohdesuosikeistani Euroopassa. Aivan kertakaikkisen upea kaupunki. Ja oikeastaan koko Bosnia ihan huippumaa. Paljon hienoa nähtävää ja ainakin viisi vuotta sitten oli normaalilla eurooppalaisella mittapuulla nähden uskomattoman halpa.

Bosniassa olen käynyt pariin otteeseen: ensin Dubrovnikin keikan yhteydessä päiväreissu ja sitten 2009 pidemmän aikaa Sarajevossa. Noilta retkiltä riittää kerrottavaa varmaan useampaankin postaukseen, mutta keskitytään tässä nyt makeimpaan jälkiruokaan, mitä makuhermoni ovat saaneet koskaan maistaa.

Olin lueskellut netistä reissun aikana, että kaupungin parhaat näköalat löytyvät ravintola Park Princevasta. Kun ravintolan aiemmasta asiakaskunnasta löytyivät muun muassa Bill Clintonin ja Bonon nimet sekä suositukset, ajattelin ettei kyseessä nyt pöllömpi ruokala voi olla.

Lähdetäänpä siis kokeilemaan. Koko Sarajevo sijaitsee laaksossa joen molemmin puolin ja kumpaankin suuntaan liki heti keskustasta lähtevät jyrkät mäet. Park Princeva oli keskustasta nähden siellä jossain vuorenseinämällä, muutaman kilometrin päässä.

Eikun taksin kyytiin. Mittari perille pihaan asti maksoi sen jotain 2 euroa 70 senttiä tai muuta vastaavaa — ei siis varsinaisesti kalleinta kyytiä. Ravintolassa ei alkuillasta ollut juuri ketään muita asiakkaita, joten kesäiseltä terassilta sai ihan vapaasti valita paikkansa.

Ja ne paikat olivatkin sitten viimeisen päälle upeat.

Näköala Park Princevan terassilta. En keksi mikä tässä kuvassa voisi olla paremmin.

Näköala Park Princevan terassilta. En keksi mikä tässä kuvassa voisi olla paremmin.

Ihan tarkkaan en enää muista, mitä kaikkea tuli ruoaksi tilattua. Taisi huomio kiinnittyä noiden maisemien ihailuun siinä kohdin. Ja täytyy todeta, että vaikka tämä olikin ravintolakokemuksen kokonaisuutena ikimuistoinen, eivät ne sapuskat mitenkään erikoisia olleet.

No, tuli siinä joku alkuruoka ja vasikanfilee syötyä kuitenkin hyvällä ruokahalulla. Kolme ruokalajia, pari isoa olutta sekä kahvi ja sormellinen port-viiniä, yhteishintaan noin 20 euroa. Vaikka ei siis mikään fine-dining ollut kyseessä, oli hinta-laatu-suhde ehdottomasti kohdillaan.

Siinä vaiheessa, kun jälkiruokaa tilasin niin listalla taisi olla kaikkea perinteistä ja ymmärrettävää: suklaakakkua, jäätelöä ja muita vastaavia. Halusin kuitenkin jotain muuta, ja siinähän heti listan ensimmäisenä oli jokin paikallinen herkku, jonka nimeä en ymmärtänyt, eikä heikkoa englantiakaan puhunut tarjoilija oikein kyennyt asiaa valottamaan.

Đulbe šećer

Kun annos tuli pöytään ja upotin lusikan kuppiin, oli maku jotain… aivan mieletöntä. Tai, ei se oikeastaan maistunut edes miltäkään. Se oli täysi hyökkäys kielen, suun, nenän ja kaikkien muidenkin mahdollisten reseptorien päälle — kuin ydinpommi olisi iskenyt. Biologia sanoo, että ihminen maistaa makean vain kielensä päällä, mutta tässä tapauksessa makeus valtasi koko pään.

Đulbe šećer ei tuottanut pettymystä, vaan oli melkoinen isku vasten makuaistiani.

Đulbe šećer ei tuottanut pettymystä, vaan oli melkoinen isku vasten makuaistiani.

Voisin tunkea suuni täyteen hienosokeria, tomusokeria, raesokeria ja valella koko homman päälle vielä purkillisen hunajaa, eikä se tavoittaisi kuin murto-osan siitä makeudesta, mitä tämä jälkiruoka piti sisällään.

Tuon jälkeen on tullut ravittua itseään jos jonkinlaisissa ravitsemusliikkeissä; on syöty Chez Dominiquen fenkolilunta ja vaikka mitä muuta jännää. Mikään ei ole kuitenkaan tähän mennessä vastannut tuota makupommitusta, minkä Đulbe šećer suulleni tarjosi.

Intohimoinen matkailija. Skribentti. Kiikkustuolista näitä tarinoita kertoilee reilu kolmekymppinen (ei missään nimessä vajaa nelikymppinen) tamperelaistunut mies. Useimmiten reissaan yksinäni. Välillä tarinoissa saattaa seikkailla muitakin sankareita. En oikeastaan voi sietää valmiiksi pureskeltua, järjestettyä ja turistivirran mukana menevää matkailua. Jokainen taaplaa tyylillään, mutta se tyyli ei ole minulle. Kaikki siis aina omatoimisesti, omilla ehdoilla ja mieluiten jotakin ihan muuta kuin niiden miljoonan jo edellä kulkeneen turistin tallaamaa polkua. Menen aina kun voin.

2 Comments

 • Reply May 2, 2016

  Sanja Alisic

  Đulbe šećer on itseasiassa ruusuhillo. Sen tehdän ruusumehusta ja sokerista. Sitä syödään ylensä 1 teelusikkaa kerralla ja heti juodaan lassillinen vettä. Sitten kahvi :)
  Mutta ihana kun tykkäsit niin paljon. Park prinčeva on mahtava, mutta melkein sen vieressä löytty Kod Bibana. Sinne vaan ja syömään filotaikina-kuivaluumu-piirakka :)
  http://www.lonelyplanet.com/bosnia-and-hercegovina/sarajevo/restaurants/eastern-european/kod-bibana

  • Reply May 2, 2016

   Matti Liljaniemi

   Kiitos paljon, hienoa että tämä viimein selvisi! Google ei tässä auttanut, vaikka aikanaan yritin selvittää tuota. Täytyy pitää vinkki mielessä, mikäli Sarajevoon tulee palattua.

Leave a Reply