Kannattaako joulukortit lähettää kamelin, muulin vai tuktukin kyydissä?

Kambodzan Siem Reapista jouluaattona kirjailemani ”joulukortit” saapuivat tänään vain kolmen viikon jälkeen perille vastaanottajilleen Suomessa, josta tulikin mieleeni keväällä tekemäni laskelmat aasien ja kamelien luotettavuudesta sekä nopeudesta postin kuljettajina.

Olin siis myös edellisvuoden jouluna maailmalla, tuolla kertaa Ammanissa Jordaniassa. Silloinkin kirjailtiin reissun päältä joulukortit kymmenelle ystävälle ja sukulaiselle Suomessa, jotka lähtivät matkaan tapaninpäivänä 2013.

Kun kortteja ei ollut kuulunut kenellekään vielä parin kuukauden jälkeen, ajattelin kysellä hotelliltani mihinköhän posti on oikein kulkeutunut. Jätin kortit nimittäin hotellin respaan, jossa ne käskettiin tunkea pieneen laatikkoon sekä samalla mukaan tasaraha seteleinä postimerkkejä varten.

Oletuksena oli, että joku on käärinyt rahat taskuunsa ja posti on dumpattu roskikseen. Olin jokseenkin hämmästynyt, kun kyselyyni vastattiin päivän sisällä ja sähköpostissa oli mukana skannattu kuitti siitä kuinka niillä seteleillä oli ostettu tasan tarkkaan oikea määrä postimerkkejä. No, se olikin viiden tähden Kempinski…

Toivo joulukorttien perille saapumisesta oli jo ajat sitten haudattu, kun pääsiäisen tienoilla poikien kanssa matkustettiin jo Marokkoon. Tästä kokemuksesta huolimatta sieltäkin pistettiin toki postikortit tutulle vastaanottajajoukolle liikkeelle, päivämääräksi oli kaiverrettuna 8.4.2014.

Vain parin viikon päästä sain Suomessa kiitokset yhdeltä kortin vastaanottajalta ja ehdin jo vuorostaan ihmetellä Marokon postilaitoksen tehokkuutta, kun kerran Marrakeshistä matkaan lähtenyt posti oli perillä jo 23.4.2014.

No, siinähän selvisi sitten nopeasti, että kyse olikin tuosta Jordanian joulukortista, joka oli taittanut matkaa vaivaiset neljä kuukautta…

Tuossa kohdin julkaisinkin Facebookissa kavereille omat laskelmani siitä koska seuraavan kerran kannattaa varrota postilaatikon edessä:

Kaikille niille, jotka ovat saaneet tai saavat tällä viikolla multa joulukortteja Jordaniasta … hyvää, vähälumista ja aurinkoista joulua vaan sinne koti-Suomeen! (kyllä, kamelipostimerkit ovat halvempia kuin lentoposti)

Ja niille, jotka kuumeisesti odottavat postia Marokosta seuraavat laskelmat:

  • Matka Marrakeshista Helsinkiin valtateitä vältellen on 5109 km (lähde: Google Mapsin reittihaku)
  • Muuli voi keskimäärin taittaa taivalta päivässä n. 75 km (lähde: Love Long Ears)
  • Kaksi viikkoa sitten Marrakeshista matkaan lähteneet kortit ovat tuossa parin kuukauden päästä perillä, mikäli postimuuli ei vaadi kovin montaa taukopäivää matkan varrella.

Siis juhannuksen tuoksuista pääsiäisen odotusta teille sitten vaan silloin parin kuukauden päästä tulevaisuudessa!

Lopulta kävi kuitenkin melkomoisella sattumalla siten, että suurin osa 23.4.2014 Jordanian kortin saaneista oli puolestaan heti seuraavana päivänä 24.4.2014 saanut postilaatikkoonsa Marrakeshinkin kortit. Tällä kertaa siis muuliposti toi kortit aika paljon kamelia nopsemmin perille.

Ja taas ne Kambodzan joulukortit, no, ne olivat tänään 15.1.2015 jo perillä Suomessa. Koska Siem Reapista on kuitenkin selvästi Marrakeshiä pidempi matka tänne kylmään pohjolaan, täytyy todeta, että tuktuk-postikuski vie voiton tässä kisassa helposti 22 päivän toimitusajallaan!

Intohimoinen matkailija. Skribentti. Kiikkustuolista näitä tarinoita kertoilee reilu kolmekymppinen (ei missään nimessä vajaa nelikymppinen) tamperelaistunut mies. Useimmiten reissaan yksinäni. Välillä tarinoissa saattaa seikkailla muitakin sankareita. En oikeastaan voi sietää valmiiksi pureskeltua, järjestettyä ja turistivirran mukana menevää matkailua. Jokainen taaplaa tyylillään, mutta se tyyli ei ole minulle. Kaikki siis aina omatoimisesti, omilla ehdoilla ja mieluiten jotakin ihan muuta kuin niiden miljoonan jo edellä kulkeneen turistin tallaamaa polkua. Menen aina kun voin.

Be first to comment