Kambodzan kahdet kasvot

Kuusi päivää Kambodzassa tarjosi monenlaisia kokemuksia. Kun maa on pohjimmiltaan köyhä kehitysmaa, mutta samanaikaisesti suosittu turistikohde, on oletettua, että kolikolla on kääntöpuolensa.

Paikka: Siem Reap ja Phnom Penh, Kambodza
Ajankohta: Joulu 2014

Suuria ennakko-odotuksia Kambodzan suhteen ei ollut, joten en voi sanoa yllättyneeni oikein mistään, mutta kyllä kokemus ainakin puhutteleva oli. Toisaalta turisteille oli tarjolla parasta luksusta, mitä rahalla saa — toisaalta aivan nurkan takana maailma saattoi näyttää tyystin toisenlaiselta.

Siem Reap on Angkor Watin temppelialueen yhteyteen kasvanut ja paisunut kaupunki. Keskustassa matkailijalle on tarjolla kaikkea mahdollista, käytännön eteläaasialainen ruotsinlaiva. Taas vain kilometrin päässä keskustasta maisema ei olekaan enää vain se turistien kansoittama Pub Street.

Luksusta oman hotellihuoneen parvekkeelta Siem Reapissa.

Luksusta oman hotellihuoneen parvekkeelta Siem Reapissa.

Turistivilinää Siem Reapin keskustan osuvasti nimetyllä Pub Streetillä.

Turistivilinää Siem Reapin keskustan osuvasti nimetyllä Pub Streetillä.

Kun yhtenä iltana poikkeuksellisesti kävelin ravintolasta pienempiä katuja ja kujia omalle hotellille, näkyi tuo turistirysän kääntöpuoli. Asfaltoidut tiet vaihtuivat kuoppaisiin ja ahtaisiin hiekkakujiin, katuvalot katosivat, teiden reunustat olivat kuin kaatopaikka.

Hienojen hotellien ja ravintoloiden sijaan paikallisten asumuksia ja pieniä kauppoja, aaltopeltihökkeleitä ja betonista hätäisesti kasattuja majoja. Lyhyen matkan varrelle mahtui useampikin bordelli, jossa tytöt istuivat rivissä sisäänkäynnin luona asiakkaitaan odottamassa.

Nää ihmiset elää näin joka päivä.

Nää ihmiset elää näin joka päivä.

Saman suuntaiset kokemukset jatkuivat myös Phnom Penhissä. Kambodzan pääkaupunki ei ihan samaan tapaan ole turistien suosiossa, mutta aivan samalla tapaa täällä oli nähtävissä maan ja kaupungin kaksi puolta.

Upeita rantabulevardeja, uusia ja hienoja rakennuksia toistensa vieri vieressä, fantastinen kansallismuseo ja sen kyljessä kuninkaan palatsi. Suoria ja leveitä esplanadeja, joilla näkyi lähes yhtä paljon uusia katumaastureita kuin rähjäisiä mopoja.

Kuningas oli suosiossa Kambodzan pääkaupungissa.

Kuningas oli suosiossa Kambodzan pääkaupungissa.

Mutta sitten ei taas tarvinnut kuin kävellä muutama kortteli sivummalle ja asfaltti vaihtui jälleen kuopiksi ja hiekaksi, roskat olivat kadulla levällään, eikä ihan heti olisi voinut kuvitella olevansa saman kaupungin ihan ydinkeskustassa.

Bussissa tuli myös istuttua Kambodzassa liki kymmenen tuntia ja nähtyä maaseutua. Riisipeltoja, vesipuhveleita ja vieläkin suurempaa köyhyyttä – toisaalta taas ei sitä samaa epätasa-arvoisuutta, mikä kaupungeissa iski silmille.

Samoin matkalla Choeung Ekin tappokentille tuktukin kyydissä tuli nähtyä pieni pätkä omanlaistaan Kambodzaa. Matka vei läpi Phnom Penhin, ensin hieman keskustassa sivuun, sitten ulommas ja ulommas ja lopulta kaupungista ulos.

Tällaisista maisemista turisti harvemmin kameraansa kaivaa esiin, mutta tämä vastaa enemmän sitä jokapäiväistä todellisuutta.

Tällaisista maisemista turisti harvemmin kameraansa kaivaa esiin, mutta tämä vastaa enemmän sitä jokapäiväistä todellisuutta.

Tuosta puolen tunnin matkasta päällimmäisenä jäi mieleen lika, melu, tungos, pöly ja kaaos.

Kahdenlaisesta Kambodzasta löytyy lisää kuvia Kiikkustuolin Facebook-sivujen kuva-albumista. Vielä tuolta 1500 otoksesta on aika paljon kuvamateriaalia julkaistavaksi jahka niitä jaksan perata enemmän.

Intohimoinen matkailija. Skribentti. Kiikkustuolista näitä tarinoita kertoilee reilu kolmekymppinen (ei missään nimessä vajaa nelikymppinen) tamperelaistunut mies. Useimmiten reissaan yksinäni. Välillä tarinoissa saattaa seikkailla muitakin sankareita. En oikeastaan voi sietää valmiiksi pureskeltua, järjestettyä ja turistivirran mukana menevää matkailua. Jokainen taaplaa tyylillään, mutta se tyyli ei ole minulle. Kaikki siis aina omatoimisesti, omilla ehdoilla ja mieluiten jotakin ihan muuta kuin niiden miljoonan jo edellä kulkeneen turistin tallaamaa polkua. Menen aina kun voin.

3 Comments

Leave a Reply