Cappuccino-laskuri ja kofeiinifanatismi

Suhtaudun kofeiinin (ja nikotiinin) saantiini jokseenkin fanaattisesti. Kahvi se miehen tielle pitää, varsinkin matkalla. Se on äkkiä hätä kädessä, jos kofeiinia ei normaalisti olisikaan saatavilla.

Paikka: Ympäri maailmaa
Ajankohta: 2009-2014
Cappuccinojen lukumäärä: sadoissa

Opin juomaan kahvia vasta hieman vanhemmalla iällä; varmaankin niihin aikoihin, kun muutin Tampereelle nykyiseen duuniin. Sen jälkeen kofeiiniin on muodostunut varmasti aika tuhti riippuvuus, ja tämä vain korostuu silloin, kun ollaan tien päällä.

Suomessa useimmiten tulee juotua ihan tavallista tummapaahtoista suodatinkahvia, mutta matkalla ainoa oikea vaihtoehto on cappuccino. Viimeisillä reissuillani olen päivittänyt Facebookiin päivittäin cappuccino-laskuria, jossa viikon reissulla tulee ihan helposti täyteen 25 kupillista.

Toki vähän riippuu myös matkakohteesta missä muodossa sen kofeiininsa saa nauttia. Jossakin Turkissa tai Bosniassa on tarjolla jopa suomalaiseen makuun aika tuhtia kamaa; kahvia, minkä juomisen jälkeen ainakin tuntee jotain napanneensakin.

Taas Marokossa ja Jordaniassa paniikkitilat olivat iskeä useasti, kun tarjolla oli vain teetä, teetä ja lisää teetä. Minttuteetä, absinttiteetä, kaikkia mahdollisia variaatioita. Riittävä määrä sitäkin kuitenkin onnistui jotenkin korvaamaan kahvin puuttumisen.

Joskus kahvivaje saattaa iskeä myös lompakkoon… Venetsiassa oli pitkä aamupäivän kiertely jo takana, kun pääsin tuon turistirysän keskipisteeseen Pyhän Markuksen torille. Siinä kohdin cappuccino oli pakko saada. Nyt. Heti. Välittömästi. Hetkeäkään ei ollut aikaa odotella. Tuon (sinällään oikein maukkaan) kahvin hinnan voitte tarkistaa viestin lopussa olevasta kuvasta.

Grande cappuccino, please

USA:ssa taas ongelmia ei tällaiselle kahviautistille tule koskaan, edes vahingossa. Lähimpään kahvilaan ei ole koskaan kovin montaa korttelia matkaa, ja ennen kaikkea juoma-annosten koko miellyttää erityisesti.

Starbucksin Grande tai Dunkin Donutsin vastaava kupponen mukaan aamulla, ja kun vatsa on täynnä 470 ml nestemäistä hyvyyttä, on päivä lähtenyt käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla. Toki ei sovi unohtaa pientä sokerista herkkua siihen kylkeen…

En ole varsinaisesti mikään kahvihifistelijä, vaikka vuosien aikana makunystyrät ovat kehittyneet kyllä hyvin vahvasti tunnistamaan hyvän, huonon ja erinomaisen kahvin erot. Varmasti monesta kahvilasta esimerkiksi juuri jenkeissä parempaa kahvia saisi, mutta Starbucksin puolilitrainen kuppi täyttää kaikki itseni tyytyväiseksi tekemisen kriteerit.

Säännölliset cappuccino-tauot takaavat reissussa myös sen, että välillä malttaa hieman hellittää. Omiin tapoihin kuuluu, että aamulla lähdetään liikkeelle ja sen jälkeen painetaan menemään, kunnes jalat ovat turvoksissa ja kengät pakottavat jaloissa. Riittävän monta kliksautusta cappuccino-laskuriin, ja silloin tulee levättyä sekä nestetankattua tarpeeksi useasti.

Jos siis joskus syystä tai toisesta joudutte minun kanssani samaan reissuun, pitäkää ihmeessä huoli kofeiinipitoisesta ruokavaliosta — ja kaikki menee varmasti vallan mainiosti sen jälkeen.

Kahvi on hyvää, kun sitä juo

– Pertti Kurikka, Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen keulahahmo

Köyhästä saattaisi tuntua... Venetsian Pyhän Markuksen torilla cappuccino-harrastus tulee tyyriiksi.

Köyhästä saattaisi tuntua… Venetsian Pyhän Markuksen torilla cappuccino-harrastus tulee tyyriiksi.

Bostonista ei löydy liki yhtäkään Starbucksia. Sen sijaan "Boston runs on Dunkin". Matkaajan terveellinen aamupala koostuu rasvasta, sokerista ja riittävästä määrästä kofeiinia.

Bostonista ei löydy liki yhtäkään Starbucksia. Sen sijaan “Boston runs on Dunkin”. Matkaajan terveellinen aamupala koostuu rasvasta, sokerista ja riittävästä määrästä kofeiinia.

Marc... close enough. Starbucksin tapa merkata juomat asiakkaan nimellä... noh, kertaakaan en ole saanut kuppia, jossa olisi lukenut "Matti".

Marc… close enough. Starbucksin tapa merkata juomat asiakkaan nimellä… noh, kertaakaan en ole saanut kuppia, jossa olisi lukenut “Matti”.

Cappuccino-laskuri: sekosin jo laskuissa. (c) Anette Naroma

Cappuccino-laskuri: sekosin jo laskuissa. (c) Anette Naroma

Sarajevossa kahvi tarjoiltiin tyylikkäästi. Ei kukaan ainakaan voinut väittää liian laihaksi.

Sarajevossa kahvi tarjoiltiin tyylikkäästi. Ei kukaan ainakaan voinut väittää liian laihaksi.

 

Intohimoinen matkailija. Skribentti. Kiikkustuolista näitä tarinoita kertoilee reilu kolmekymppinen (ei missään nimessä vajaa nelikymppinen) tamperelaistunut mies. Useimmiten reissaan yksinäni. Välillä tarinoissa saattaa seikkailla muitakin sankareita. En oikeastaan voi sietää valmiiksi pureskeltua, järjestettyä ja turistivirran mukana menevää matkailua. Jokainen taaplaa tyylillään, mutta se tyyli ei ole minulle. Kaikki siis aina omatoimisesti, omilla ehdoilla ja mieluiten jotakin ihan muuta kuin niiden miljoonan jo edellä kulkeneen turistin tallaamaa polkua. Menen aina kun voin.

1 Comment

  • Reply June 11, 2014

    Eija

    Tärkeä juttu tosiaan kofeiiniaddiktille.
    Niksikiikku: Reissuun kannattaa pakata mukaan, siis ei mitenkään hyvää, mutta kofeiinipitoista, pikakahvia. Sitä saa myös annospusseissa vaikka cappuccinona, joten on helppo ottaa mukaan pari. Tämäkin auttaa kun kofeiinivajeen aiheuttama päänsärky iskee.

Leave a Reply