Armenia, aivan loistava turistimaa

En ollut ihan varma mitä odotin, kun lähdin viikon matkalle Armeniaan. Jotain uutta ja jännittävää varmastikin, ja niitäkin tuli kyllä koettua reissussa. Sen sijaan ehkä jopa pienenä yllätyksenä tuli kuinka upea matkakohde Armenia olisi ihan kenelle tahansa, tavallisesta kerran-vuodessa-rentoutumaan turistista vähän eksoottisempia kokemuksia hakevaan.

Paikka: Armenia
Aika: Heinäkuu 2015

Ainakin Armenia olisi turvallisimman tuntuinen matkamaa, missä olen toistaiseksi vieraillut. Kyllä, ihan oikeasti. Kertaakaan viikon aikana ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, että missä kävelee, kuinka pahasti joku yrittää kusettaa, onko lompakko tallessa kolmen vetoketjun takana.

En nyt ehdota kenellekään, että lähtisitte kulkemaan aamuyöstä jotain Jerevanin pimeitä pikkukujia tuhdissa humalassa ja rahapussianne ilmassa heilutellen… – mutta oma fiilis oli sellainen, että vaikka juuri noin olisin tehnytkin, ei seurauksena olisi käynyt mitään pahaa.

Pääkaupungin Jerevanin keskusaukio oli viikonloppunakin iltamyöhällä aivan täynnä lapsiperheitä, jotka olivat tulleet katsomaan musiikin tahtiin tanssivia suihkulähteitä. Aika erilainen näky kuin mitä olisi tarjolla ihan täällä koti-Suomessa tai sitten jossain turistien suosimissa kohteissa kuten Barcelona tai Rooma.

Tanssivat suihkulähteet keräsivät iltaisin yleisöä keskusaukiolle.

Tanssivat suihkulähteet keräsivät iltaisin yleisöä keskusaukiolle.

Päiväsaikaankin keskusaukion ympäristö näytti todella kauniilta.

Päiväsaikaankin keskusaukion ympäristö näytti todella kauniilta.

Kerjäläisiä ei näkynyt juuri ollenkaan ja ne muutamatkin olivat kaikkea muuta kuin aggressiivisia. Jerevanissa ihan kaikkialla oli myös erittäin siistiä, ei roskia, ei grafiitteja. Palvelukulttuuri on ehkä yhtä kaukana jenkkiläisestä superystävällisyydestä kuin meidän kotimainenkin tapamme, mutta kaikki järjestyi ja hoitui aina asiallisesti.

Matkailijan kannalta positiivista oli myös kaikenlaisten turistikusetusten liki täysi poissaolo. Hinnat ovat ne mitä lapussa lukee, turisteille ei ole omia ruokalistojaan omilla hinnoillaan, taksikuskeistakin suurin osa ajaa mittarilla – ja jos eivät aja, silloinkin suurin huijauksen riski liikkuu siinä yhden euron paikkeilla.

Yhtä lailla kuin miljoonakaupunki Jerevanissa, samat asiat tuntuivat pitävän paikkansa myös kaikkialla pikkukaupungeissa ja maaseudulla ympäri maata. Näin vain englannin ja turistiviittomakielen varassa olevakin pärjäsi kaikkialla varsin mainiosti, vaikka paikallisten kielitaito aika lailla romahtikin, kun lähdettiin Jerevanin ulkopuolelle.

Jerevanin ulkopuolella tarjolla oli upeita maisemia.

Jerevanin ulkopuolella tarjolla oli upeita maisemia.

Debedin kanjonin läpi ajaminen varsinkin tarjosi pelkästään tällaisia näkyjä kilometrikaupalla.

Debedin kanjonin läpi ajaminen varsinkin tarjosi pelkästään tällaisia näkyjä kilometrikaupalla.

Hintataso puoltaa myös ehdottomasti Armenian erinomaisuutta matkakohteena kenelle tahansa. Itse harvemmin matkoillani mitenkään erityisesti yritän penniä venyttää, vaikka aina suhteellisen tarkkana olenkin kustannuksista.

Tässä on hieman koottuna erilaisia hintoja ja kustannuksia:

 • Metrolippu: 19 snt
 • Pysäköinti keskustassa: 19 snt / tunti
 • Bensiini (95): 80 snt / litra
 • Taksimatkat keskustassa: 1-4 euroa
 • TripAdvisorin #1 hotelli aivan ydinkeskustasta: 68 euroa / yö 1h
 • Autonvuokraus: alkaen 30-35 euroa / päivä
 • Kahden ruokalajin peruslounas juomineen keskivertoa paremmassa paikassa: 10-15 euroa
 • Kolmen ruokalajin fine-dining illallinen juomineen: n. 40 euroa

Perusturistinkaan ei tarvitse siis mitenkään erityisesti sniiduilla elelläkseen Armeniassa aika lailla herroiksi. Opastettuja päiväreissuja eri kohteisiin ympäri maata olisi saanut myös 10-15 eurolla per henkilö, mutta itse päädyin tosiaan autoilemaan itsekseni kaikkiin kohteisiin.

Liikenne onkin se suurin matkailijan uhka, kuten aika monessa muussakin maassa. Armeniassa sekin tuntui aika paljon helpommalta ja turvallisemmalta kuin esimerkiksi Jordaniassa tai Albaniassa – aika pitkälti samantoista puolisekavaa törmäilyä kuin vaikkapa Italiassa. Tosin tiet ovat monin paikoin aika karmeassa kunnossa maaseudulla.

Armenialaiset mummot. Ei ollenkaan pelottavia!

Armenialaiset mummot. Ei ollenkaan pelottavia!

Kaunis ja kaikin puolin miellyttävä Jerevan parhaimmillaan.

Kaunis ja kaikin puolin miellyttävä Jerevan parhaimmillaan.

Täältä tulee siis vahva suositus Armeniasta matkakohteena ihan kenelle tahansa. Perusturistille tarjolla on halpa maa, riittävästi nähtävää ja ainakin lämpöä – silti kuitenkin sopivan helppo ja turvallinen kohde. Ryöstetyksi tulee varmasti todella, todella paljon todennäköisemmin jossakin Barcelonassa, kunnolla kusetetuksi jossain perinteisessä rantalomakohteessa.

Vähän vaativammalle matkailijalle taas Jerevan tarjoaa muutamaksi päiväksi kokemuksia ja sen jälkeen voi lähteä kiertelemään ympäri maata omien preferenssiensä mukaisesti. Upeista luostareista on tulossa ainakin vielä oma blogipostauksensa. Luonto ja maisemat Armeniassa ovat poikkeuksetta todella kauniita.

Pieni miinus tulee ehkä siitä, että Armeniaan ei tietysti ihan jokainen lentoyhtiö kuljeta ja siten myös hinnat siltä osin ovat kovemmat kuin moneen eurooppalaiseen matkakohteeseen. Itse lensin Aeroflotilla Moskovan kautta ja meno-paluu kustansi sellaisen 500 euroa. Johonkin kolmensadan pintaankin lentoja olisi saanut, mutta lähdön ja paluun kellonajat sekä vaihtoajat olisivat olleet niin paljon kehnompia, että päädyin noihin selvästi kalliimpiin lentoihin.

Lisää kuvia Jerevanista on tarjolla Kiikkustuolin Facebook-sivujen kuva-albumissa.

Mukava viikko Armeniassa tuli vietettyä pääosin pääkaupungissa Jerevanissa ja sen ympäristössä.

Posted by Kiikkustuoli on Wednesday, July 29, 2015

Intohimoinen matkailija. Skribentti. Kiikkustuolista näitä tarinoita kertoilee reilu kolmekymppinen (ei missään nimessä vajaa nelikymppinen) tamperelaistunut mies. Useimmiten reissaan yksinäni. Välillä tarinoissa saattaa seikkailla muitakin sankareita. En oikeastaan voi sietää valmiiksi pureskeltua, järjestettyä ja turistivirran mukana menevää matkailua. Jokainen taaplaa tyylillään, mutta se tyyli ei ole minulle. Kaikki siis aina omatoimisesti, omilla ehdoilla ja mieluiten jotakin ihan muuta kuin niiden miljoonan jo edellä kulkeneen turistin tallaamaa polkua. Menen aina kun voin.

1 Comment

 • Reply August 18, 2016

  Kaukokaipuun Nella

  Voi minkä pistit, onko tässä nyt sitten mun seuraava matkakohde? Näyttää, vaikuttaa ja kuulostaa aivan huikealta! Sinä vuokrasit siis auton paikan päältä?

Leave a Reply